دبیرکل انجمن بین المللی دیرینه شناسی با تاکید بر اهمیت اجرای برنامه های تحقیقاتی مشترک باستان شناسی بین مراکز آموزش عالی ایران و دانشگاه های معتبر دنیا،گفت: دیوار تاریخی گرگان، یکی از بهترین ظرفیت ها در بخش مطالعه دیرینه شناسی است.
کد خبر: ۱۳۰۶۰۵
تاریخ انتشار: ۲۶ آبان ۱۳۹۴ - ۱۲:۲۸ 17 November 2015
به گزارش ایرنا پروفسور لارس هولمر روز سه شنبه در نشست خبری با خبرنگاران در گرگان اظهار کرد: با توجه به ظرفیت بالای این استان در خصوص مطالعات دیرینه شناسی، امیدواریم با همکاری مشترک دانشگاه های این استان و اوپسالا کشور سوئد بتوانیم این فعالیت های علمی را انجام دهیم. 
استاد دانشگاه اوپسالا سوئد به توان بالای مراکز دانشگاهی ایران برای انجام مطالعات دیرینه شناسی اشاره کرد و افزود: یکی از این مراکز علمی مورد توجه دانشگاه گلستان است که با وجود راه اندازی رشته های گوناگون در مقاطع تحصیلی بالا ،می تواند به یکی از معتبرترین مراکز علمی ایران در این زمینه تبدیل شود.
دبیر کل انجمن بین المللی دیرینه شناسی بر لزوم اجرای برنامه های تحقیقاتی مشترک بین دانشگاه های ایران و دانشگاه های معتبر دنیا در زمینه دیرینه شناسی نیز تاکید کرد و گفت: انجام این گونه تحقیقات مشترک علمی منجر به توسعه علوم اکتشافی و افزایش سطح دانش دانشجویان خواهد شد.
هولمر به دلایل سفر به گلستان نیز اشاره کرد و اظهار داشت: در این سفر مقدمات امضای تفاهمنامه همکاری دانشگاه گلستان و دانشگاه اوپسالا سوئد فراهم و به زودی این همکاری ها آغاز می شود.
وی بیان کرد: بر پایه این تفاهمنامه ، امکان انتقال و تبادل دانشجو و استاد میان این دو دانشگاه نیز امکان پذیر خواهد بود.
استاد دانشگاه اوپسالا سوئد اضافه کرد: این دانشگاه تجهیزات پیشرفته و مدرنی دارد که در صورت امضای تفاهمنامه و آغاز همکاری های مشترک، استفاده و بهره برداری از آنها می تواند در توسعه این علم در ایران و انجام تحقیقات پیشرفته تاثیر گذار باشد. 
هولمر انجام مطالعه بر روی رشته کوه البرز و منطقه خوش ییلاق در شرق استان گلستان را از دیگر دلایل انجام این سفر بیان کرد. 
یادآور می شود دیوار بزرگ گرگان یا دیوار سرخ در متون قدیمی با عنوان مار سرخ مطرح شده است، یکی از سه دیوار تاریخی جهان می باشد.
این دیوار تاریخی با نامهای سد اسکندر، سد انوشیروان، سد فیروز، دیوار دفاعی، قزل ییلان، قزل آلانگ و آلان(به زبان ترکمنی) نیز در منابع جغرافیای تاریخی و سفرنامه ها نگارش شده است.
طول دیوار بزرگ گرگان در حدود 200 کیلومتر و عرض آن بین 2 تا 10 متر بوده که با مصالح آجر به ابعاد 10×40×40 سانتی متر ساخته شده است. 
این دیوار در طول مسیر خود دارای تاسیسات وابسته نظیر خندق، زنجیره ای از قلعه ها، کوره های آجرپزی، سد، کانال های هدایت آب بوده است. 
دیوار از نظر شرایط زیست محیطی در دو بخش کوهستانی و نیمه بیابانی جای دارد و به لحاظ موقعیت جغرافیایی به فاصله اندکی از گرگانرود و در امتداد آن (بخش اعظم آن در ضلع شمالی رودخانه) واقع بوده است.
امروزه بقایای دیوار تاریخی از کرانه های شرقی دریای خزر تا ارتفاعات و دره های البرز شرقی در دامنه بیلی کوه (پارک ملی گلستان نزدیک روستای زاو در شمال شرقی شهرستان کلاله) قابل مشاهده می باشد.
پیشتر تاریخ ساخت دیوار گرگان را به دوره اشکانی نسبت می دادند ،اما مطالعات پژوهشی و آزمایشگاهی انجام شده در سال های اخیر نشان داد که این دیوار در دوره ساسانی و به منظور جلوگیری از هجوم اقوام شمالی احداث شده است. 
منبع: ايرنا
اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار