دیابت یک بیماری جدی و خطرناکی است که به مرور زمان و گاهی بدون هیچ علامتی، بیمار را به کام مرگ می کشاند؛ اولین و مهمترین قدم در صورت ابتلا به این بیماری شیرین که پایان تلخی دارد پذیرش آن و اتخاذ شیوه صحیح زندگی است.
کد خبر: ۱۲۸۸۰۵
تاریخ انتشار: ۲۳ آبان ۱۳۹۴ - ۱۶:۰۲ 14 November 2015
به گزارش تابناک قم، 14 نوامبر (23 آبان ماه) روز جهانی دیابت نامگذاری شده است. این مناسبت برای اولین بار در سال 1991 میلادی توسط فدراسیون بین المللی دیابت (IDF) و سازمان جهانی بهداشت (WHO) در پاسخ به نگرانی های رو به رشد ناشی از دیابت در سراسر دنیا برگزار شد.

روز جهانی دیابت به طور رسمی با قطعنامه 61.225 سازمان ملل متحد در سال 2007 به تصویب رسید تا به صورت پایدار در کانون توجه عمومی قرار گیرد.دلیل انتخاب 14 نوامبر برای روز جهانی دیابت، سالگرد تولد فدریک بنتینگ است که ایده او برای اولین بار منجر به کشف انسولین در سال 1921 میلادی شد.

روز جهانی دیابت هر سال توسط بیش از 200 فدراسیون عضو فدراسیون بین المللی دیابت در بیش از 160 کشور برگزار می شود.

هر سال یک شعار

این مناسبت در هر سال روی یک موضوع مربوط به دیابت از جمله دیابت و حقوق بشر، دیابت و شیوه زندگی و هزینه های دیابت متمرکز است. شعار این روز در سال 2007 تا 2008، دیابت در کودکان و نوجوانان و بین سال های 2009 تا 2013، آموزش و پیشگیری از دیابت بود.

شعار درنظرگرفته شده برای سال های 2014 تا 2016، با تمرکز بر شروع هر روز با صبحانه کامل، "زندگی سالم از صبحانه آغاز می شود" انتخاب شده است. مهمترین وعده غذایی بیماران مبتلا به دیابت صبحانه است. صبحانه کامل و سالم سطح قند خون را در تمام روز کنترل می کند. انواع میوه، غلات سبوس دار، آجیل خام، شیر کم چرب و تخم مرغ آب پز، برای بیماران مبتلا به دیابت در وعده صبحانه مناسب است.

متاسفانه نیمی از مبتلایان به دیابت از بیماری خود نا آگاه هستند و زمانی به بیماری خود پی می برند که دیابت به پیشرفت‌های جبران ناپذیری رسیده است.

با توجه به اینکه پیشگیری از دیابت از دوران کودکی دارای اهمیت زیادی است مادران قبل از بارداری باید نسبت به وضعیت قند خون خود آگاه باشند.

دیابت حاملگی را جدی بگیرید

مدیر گروه سلامت خانواده معاونت بهداشت قم در گفت و گو با خبرنگار ایسنا، با تاکید بر اهمیت مراقبت‌های قبل از بارداری در جلوگیری از دیابت فرزندان گفت: مادران جوانی که قصد بارداری دارند باید قبل از هر چیز آزمایشات لازم در جهت تشخیص میزان قند خون را بدهند تا با تشخیص به موقع و درمان، سلامت مادر و جنین حفظ گردد.

دکتر فاطمه خاکبازان تصریح کرد:در این میان خانم‌های چاق و دارای سابقه دیابت در خانواده و یا دیابت در بارداری‌های قبلی، افراد دارای سقط مکرر و تولد فرزند با وزن بالا بیش از سایر مادران در خطر ابتلا به دیابت هستند.

وی افزود: آزمایشات موجب پیشگیری می شود که مقدم بر درمان است با آزمایش خون می‌توان کم‌خونی و دیابت را تشخیص داد به ویژه اینکه برخی از مادران نیز به دلیل ترشح یک سری هورمون در دوران بارداری مبتلا به دیابت می‌شوند که بعضی از مادران بعد از زایمان دوباره سلامت خود را به دست می آورند.

وی تغذیه سالم را از عوامل مهم در پیشگیری از دیابت دانست و گفت: یکی از شرایط مناسب تغذیه مناسب و رژیم ویژه است، در این باره افرادی که دیابت دارند قند مصنوعی را حذف کنند قند مصنوعی در نوشابه‌ها و شکلات و شیرینی یافت می‌شود این افراد قند طبیعی را به طور کنترل شده مصرف کنند.

نهادینه کردن عادت های صحیح سبک زندگی، گام نخست در پیشگیری از ابتلا به دیابت

همچنین در این خصوص در گفت و گو با کار‌شناس تغذیه مرکز بهداشت استان قم نیز عنوان شد: سبک و شیوه زندگی در ایجاد دیابت نقش فراوانی دارد که از مهم‌ترین عوامل افزایش قند خود ناشتا در افراد، دیرخوابیدن، مصرف بالای قند و عدم تحرک و چاقی است.

علی اکبر حق ویسی گفت: نخوردن صبحانه خطر ابتلا به دیابت را افزایش می دهد البته در وعده صبحانه نباید از قند فراوان استفاده کرد ضمن اینکه استرس‎ها نیز عاملی مهم در ایجاد دیابت هستند.

وی اظهار داشت:میوه و سبزیجات و استفاده از 4 گروه اصلی غذا به میزان کافی می‌تواند مانع از دیابت شود در این راستا ورزش متناسب با سن و وزن هم از دیابت جلوگیری خواهد کرد.

لازم به ذکر است طبق گفته انجمن دیابت استان قم بالغ بر 130 هزار نفر در قم به بیماری دیابت دچار هستند که تنها بیش از 5 هزار نفر عضو این انجمن هستند.

دیابت به علت ناتوانی بدن در تولید یا مصرف انسولین بوجود می ‏آید. انسولین ماده ‏ای است که توسط لوزالمعده تولید می شود و نقش آن استفاده از قند به عنوان عظیم ترین منبع انرژی بدن است.

قند خون بالا به مرور زمان بر تمام ارگان های بدن تاثیر می گذارد و منجر به بیماری های قلبی، سکته مغزی، نارسایی کلیه، نابینایی، ناتوانی جنسی و عفونت های منتهی به نقص عضو می شود.

خشکی پوست،تاول و احساس خارش،مشاهده لکه های قهوه ای روی پوست،نشت عروق خونی در چشم (رتینوپاتی دیابتی)،آب مروارید زودرس،عدم احساس سرما، گرما و درد، افزایش احتمال عفونت های باکتریایی و قارچی، اختلال در سیستم گوارش و غدد و متابولیسم، تشنگی شدید، دفع ادرار بیش از اندازه و خستگی مزمن، اختلال در عملکرد کلیه و دفع پروتئین از طریق ادرار از دیگر عوارض دیابت مطرح شده است.

توجه به شیوه زندگی سالم تنها راه کنترل این معضل عمومی است. 
منبع: ایسنا
اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار