دولت باید درباره موضوع ماهواره های ساخت ایران پاسخگو باشد و بگوید که چرا علوم فضایی کشور تعطیل شده و دیگر خبری از پرتاب ماهواره نیست؟
کد خبر: ۵۷۰۸۵۶
تاریخ انتشار: ۰۶ اسفند ۱۳۹۶ - ۱۳:۲۲ 25 February 2018

به گزارش تابناک : جمهوری اسلامی ایران همانگونه که توانسته بود در زمینه فناوری های هسته ای به طور کاملاً بومی دستاوردها و پیشرفت های بزرگی را داشته باشد، در زمینه هوا فضا نیز چنین اتفاقی افتاده بود.

ایران در زمینه ساخت موشک توانسته است به فناوری ساخت موشک های دوربرد دست یابد که البته در انحصار برخی کشورهای دنیا است، به همین خاطر است که آنها از این اتفاق ناخرسند هستند چرا که می خواهند چنین پیشرفت های انحصاری در دست خودشان باشد.

ساخت موشک های دوربرد از سوی ایران هم در زمینه نظامی کاربرد دارد و هم در زمینه علمی و فضایی، موشک هایی که ماهواره های ساخت ایران را به فضا پرتاب میکند، ساخت ایران است همانطور که ماهواره ها به دست دانشمندان جوان کشورمان ساخته شده است.

با ورود جمهوری اسلامی ایران به تولید و پرتاب ماهواره، ایران در فهرست 10 کشور تولید کننده ماهواره و پرتاب آن در جهان پیوست که این اتفاق بزرگی است.

سیزدهم بهمن ماه 1393 ماهواره فجر با موشک ساخت ایران به فضا پرتاب شد و در مدار قرار گرفت.

این ماهواره چهارمین ماهواره ای بود که از سوی ایران با موفقیت به فضا پرتاب شد. پیش از این سه ماهواره «امید»،«رصد» و «نوید» پرتاب شده بود.

یکی از نکات مهمی که در پرتاب ماهواره ها اهمیت دارد موشک های ماهواره بر است که این فناوری نیز به دست توانمند دانشمندان کشورمان ساخته شده است.

ماهواره بر سفیر فجر آخرین ماهواره ایران را در سال 93 به فضا برد و از آن زمان تاکنون چند ماهواره دیگر در نوبت قرار دارد تا به فضا پرتاب شود.

ماهواره بر سفیر فجر که همه مراحل طراحی و ساخت آن به صورت بومی در سازمان صنایع هوافضای وزارت دفاع انجام شده است، تثبیت توانمندی ماهواره برهای جمهوری اسلامی ایران برای استقرار ماهواره در مدار زمین و دستیابی به یک پروژه ملی قابل طرح در سطح جهانی از دستاوردهای طراحی و ساخت آن است.

سه ماهواره دیگر از سوی ایران در مدار کره زمین قرار گرفته بود.

ماهواره امید

ساخت ماهواره تحقیقاتی امید از 15 اسفند 1384 آغاز و در تاریخ 15 بهمن 1387 در مدار زمین قرار گرفت.

 

ماهواره امید

 

امید ماهواره ای مخابراتی با وزن 27 کیلوگرم است که همه تجهیزات آن در سازمان فضایی ایران طراحی و تولید شد.

این ماهواره در هر 24 ساعت، 15 بار به دور زمین می چرخید و گزارش های دورسنجی به مرکز فضایی در ایران می فرستاد.

امید که از سوی ماهواره بر سفیر دو در مدار قرار گرفت دو باند بسامد و هشت آنتن برای ارسال اطلاعات داشت که در هر بار چرخش، دو بار توسط ایستگاه های زمینی کنترل و هدایت می شد.

ماهواره رصد

دومین ماهواره ایرانی ماهواره «رصد» است که آن هم با موشک حامل ایرانی به فضا پرتاب شد.

این ماهواره همچنین نخستین ماهواره تصویربرداری ایران محسوب می شود که در تاریخ 25 خرداد 1390 در مدار قرار گرفت.

ماهواره نوید

ماهواره «نوید» سومین ماهواره پرتاب شده ایرانی و نخستین ماهواره ساخت مرکز تحقیقات ماهواره ای دانشگاه علم و صنعت است که در 14 بهمن 1388 مصادف با روز فناوری فضایی رونمایی و در 14 بهمن 1390 از پایگاه فضایی سمنان به فضا پرتاب شد.

ماموریت این ماهواره تصویربرداری از زمین با وضوح تصویر 750 متر مبتنی بر روش جاروبی و به صورت تک باند بود.

اما چرا این فناوری روزهای خوشی را سپری نمی کند و خاموش شده است؟

هنگامی که ماهواره فجر به فضا پرتالب شد، رئیس جمهور و وزیر دفاع وعده دادند که در این زمینه پیشرفت های خوبی انجام شده و قرار است در آینده نزدیک ماهواره های پیشرفته تری پرتاب شود اما از زمان پرتاب ماهواره فجر تاکنون چنین اتفاقی نیفتاده است.
بازخوانی روند این اتفاق می تواند روشنگر چرایی تعطیلی آن باشد. آیا پیشرفت های ماهواره ای ایران دستخوش تأثیر توافق هسته ای شده است؟

اواخر دهه 80 به سفارش سازمان فضایی کشور به دانشگاه صنعتی شریف، ساخت ماهواره شریف ست آغاز شد، در بهمن ماه 1391 حمید فاضلی رئیس سازمان فضایی کشور برای نخستین بار اعلام کرد که تا پایان سال 91 ماهواره شریف ست به فضا پرتاب خواهد شد.

اما روند تأخیر در پرتاب ماهواره ادامه پیدا میکند، در آبان 1392 بود که روستا آزاد رئیس دانشگاه صنعتی شریف از تکمیل ماهواره شریف ست خبر می دهد و در اولین فرصت پرتاب خواهد شد.

اما این وعده تا آذر ماه 1392 هم انجام نمیشود، ایران در حال برگزاری مذاکرات مهم هسته ای است، همه توجهات به سوی میز مذاکرات با آمریکا است. موضوع هسته ای ایران در دستور کار است و قرار است حل شود، به همین خاطر است که برنامه تحویل ماهواره شریف ست به سازمان فضایی لغو می شود.

همان آذر 92 سازمان فضایی ماهواره شریف ست را از دانشگاه شریف تحویل می گیرد و از آن زمان تاکنون این ماهواره روی زمین مانده است.

سال 92 هم به پایان می رسد اما ماهواره شریف ست همچنان در انتظار پرتاب است، اردیبهشت ماه 1393 قائم مقام سازمان فضایی کشور وعده می دهد ماهواره شریف به زودی پرتاب میشود.

پس از آن محمد شریعتمداری معاون اجرایی رئیس جمهور در آبان ماه 1393 با بیان این که جمهوری اسلامی ایران در پی صلح پایدار است، از پرتاب ماهواره شریف تا 22 بهمن ماه همان سال به مناسبت سالروز پیروزی انقلاب خبر میدهد. (محمد شریعتمداری اکنون وزیر صنعت است.)

اما در زمینه هوا فضا اتفاق مهمی می افتد، سازمان هوا فضا منحل می شود و این انحلال برای حال و روز وضعیت فناوری ماهواره ای ایران ناگوار بود.

همه تحلیل ها در آن زمان اعتقاد داشت که تعطیلی صنعت ماهواره ای کشور به مذاکرات هسته ای ارتباط دارد، یک تصمیم نانوشته ای میان ایران و 1+5 وجود دارد که باعث شده تا فعالیت های ماهواره ای ایران نیز تحت تأثیر قرار بگیرد.

مذاکرات با توافق هسته ای به پایان می رسد و رئیس جمهور روحانی در بهمن ماه سال 94 برای بار دیگر از ماهواره شریف ست رونمایی می کند اما خبری از پرتاب آن نیست!

دولت در سال 1395 بار دیگر برای پرتاب ماهواره شریف ست اقدام کرد چرا که با انتقادات زیادی در این باره روبرو شده بود، سال 95 نیز به پایان رسید اما ماهواره شریف زمینگیر شده بود. همان زمان اعلام شد که آمریکایی ها تهدید کرده اند تا ایران از پرتاب ماهواره شریف ست با موشک ماهواره بر ساخت ایران منصرف شود، در حالی که ماهواره به سکوی پرتاب نیز برده شده بود.

و اکنون که در پایان سال 1396 قرار داریم، دو بار برای پرتاب آن وعده داده شده اما عملی نشده، «هزار وعده خوبان یکی وفا نکند» در حالی که از سازندگان این ماهواره که جوانان دانشگاه صنعتی شریف بودند خبری نیست، برخی اخبار حکایت از آن دارد که به خاطر بی مهری هایی که دیده اند ترک وطن کرده اند و شاید اکنون در یکی از مراکز علمی تحقیقاتی کشورهای غربی مشغول کار باشند!

اما اکنون که برجام پس از دو سال هیچ سودی برای ایران نداشته است، زمان مناسبی برای پرتاب ماهواره شریف ست با موشک ساخت ایران به فضا نیست؟

چنین اقدامی می تواند پاسخ و واکنش مناسب و قاطعی به طرف غربی توافق هسته ای باشد. موضوع ماهواره ای ایران هیچگاه در جریان مذاکرات هسته ای مطرح نبوده است، مذاکره ایران و آمریکا تنها بر سر موضوع هسته ای بوده و لا غیر، اما مسئولین برای نشان دادن حسن نیت خود علاوه بر دادن امتیازات هسته ای، در زمینه ماهواره ای نیز امتیازاتی را دادند و اکنون زمان پس گرفتن آن امتیازات است.

 

 

 

منبع : اتاق خبر 24

اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار