کد خبر: ۴۴۵۴۷۲
تاریخ انتشار: ۳۱ خرداد ۱۳۹۶ - ۰۹:۲۷ 21 June 2017
به گزارش «تابناک یزد»یکی از آداب و رسومی که از سال‌ها قبل تا کنون به قوت خود باقی مانده است، مراسم افطاری‌دادن، قرآن‌خوانی و احیای شب‌های قدر در مساجد است که این برنامه‌ها هر ساله با شور و شکوه خاصی در شهرها و روستاها برگزار می‌شود و همگان را به سمت خدا می کشاند.
اما برنامه‌های مذهبی در ندوشن حال و هوای دیگری دارد و مردم این شهر از آداب رسوم قدیم ماه رمضان در حرف‌های دارند.
یکی از پیرمردان که در چهره‌اش معرفت خاص روزه‌داری مشخص بود، گفت: اگرچه هنوز هم در بسیاری از روستاها، آداب و رسوم قدیمی به قوت خود باقی است ولی ماه رمضان قدیم شور حال خاص خود را داشت. چون بیشتر مردم شاد و خوشحال بودند و همسایه توان دیدن سفره خالی همسایه کناری خانه خود را نداشت.
وی با اشاره به سنت افطاری ساده در بین مردم روزه دار در بین مردم افزود: با وجود اینکه در این زمانه فراوانی نعمت است، ولی سفره خالی بیشتر دیده می شود. متاسفانه مثل قدیم مردم از حال دل همسایه خبر ندارند و کمک رسانی به مراتب کم‌تر شده است.

وی با بیان برخی سنت‌های ماه مبارک رمضان اظهار کرد: در قدیم، آئین و رسوم ماه مبارک رمضان برای مردم شبیه عید نوروز بود، بانوان به خانه تکانی و مردها به غبارروبی مساجد و اماکن مذهبی می پرداختند و در شب رویت هلال ماه بسیاری از خانواده ها با آب و آیینه و سبزه روی بام خانه به پیشواز ماه نو می‌رفتند.
این شهروند با اشاره به دیگر آداب و رسوم ماه مبارک گفت: همه مردم در ماه خدا با اشاره به اینکه به مهمانی ویژه ای آمده بودند، آداب و رسوم را به خوبی انجام می دادند و در انجام تکلیف کم نمی‌گذاشتند و کم‌تر دیده می‌شد کسی در ملاء عام روزه‌خواری کند.
یکی دیگر از اهالی ندوشن  در این رابطه اظهار داشت: آن روزها تلوزیون و رادیو نبود و هر کسی زودتر برای سحری خوردن بیدار می‌شد، با مشت به دیوار همسایه می‌کوبید تا دیگران را برای سحر بیدار کند و این زنجیره تا همسایه‌های بعدی ادامه پیدا می‌کرد.
یکی دیگر از اهالی با بیان اینکه امروز با وجود پیشرفت علم پزشکی مردم باز هم هر روز در رابطه با غذای ایده‌ال از پزشک سوال می‌کنند، تصریح کرد: آن روزها خانواده به رسم قدیمی‌ها پابرجا بود و در خاطرم هست که غذاهای مقوی بیشتر مصرف می‌شد و حتی آنها که کمی از نظر مالی کم‌توان بودند، به نسبت توان خود، از غذاهای مقوی نظیر ماست و نان جو خانگی استفاده می‌کردند.
وی تاکید کرد: در میان مردم قدیم ناسپاسی نسبت به نعمت مطرود و مذموم بود و یا گاها در روستاها دیده نمی‌شد و این رفتار و منش به مرور به نسل های آینده انتقال پیدا می‌کرد به گونه‌ای که در این ماه اعمال غیراخلاقی و غیرشرعی به کمترین میزان خود می‌رسید.

بسیاری از این آداب و رسوم در مناسبت‌ها و ایام خاص به دلیل وفاداری و پیروی نسل در نسل، جزئی از فرهنگ مردم  ما محسوب می شد و حال در این دوران هیچ خبری از آن رسوم و فرهنگ اصیل نیست. عادات و رفتارهایی که اگر هم چنان پابرجا بودند، می‌توانستند برکت و صفا و صمیمیت گذشته‌ها را در منازل و فضای زندگی خانواده‌ها در این ماه پربرکت و ویژه به خانواده‌ها برسانند، اما در طول سال‌ها کم رنگ  و به فراموشی سپرده شدند.
این شهروند خاطرنشان کرد: شاید به همین دلیل است که سفره های سحری و افطار هرچند رنگین‌تر و با تجمل چیده می‌شوند، اما به دلیل رخت بر بستن انصاف، نوع دوستی، رحم و بخشندگی در جامعه، برکت واقعی در آن ها کمتر پیدا می‌شود.

منبع: فارس
اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار