قائم مقام تولیت آستان قدس رضوی تاکید کرد:
قائم مقام تولیت آستان قدس رضوی گفت: در شرایطی که دشمن به دنبال ناکارآمد جلوه دادن نظام در عرصه اقتصادی است، راهکار مقابله با این حربه این است که یک اقتصاد قوی داشته باشیم و نشان دهیم که ما می‌توانیم، همان‌طور که این توانمندی در بسیاری از عرصه‌های دفاع مقدس اثبات شد و جهانیان قدرت مردمی ما را دیدند و اکنون نیز در حوزه‌هایی مانند صنعت فضایی، صنعت نظامی و فناوری هسته‌ای این را اثبات کرده‌ایم و نتیجه‌اش را در معادلات بین‌المللی هم مشاهده می‌کنیم
کد خبر: ۱۰۴۳۲۱۳
تاریخ انتشار: ۱۷ ارديبهشت ۱۴۰۱ - ۱۰:۲۸ 07 May 2022

به گزارش تابناک رضوی، مالک رحمتی در آیین اختتامیه کنگره بین المللی «اقتصاد، اشتغال و تولید؛ در آینه قرآن و عترت» که با حضور مسئولان و چهره‌های برجسته حوزه اقتصاد و اعضای هیئت علمی دانشگاه‌های داخلی و خارجی در دانشگاه امام رضا(علیه السلام) برگزار شد، اظهار کرد: یکی از دغدغه‌های تولیت معزز آستان قدس رضوی در دوره جدید، توجه ویژه و جدی به مسائل علمی و فرهنگی در فعالیت‌ها و برنامه‌ها است و با توجه به اقدامات ارزشمندی که به همت سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس و با ایفای نقش دانشگاه‌ها، کتابخانه‌ها و مؤسسات علمی و پژوهشی این سازمان آغاز شده، به نظر می‌رسد در این دوره یک حرکت منسجم علمی و فرهنگی در مسیر اثربخشی و حل مسائل فرهنگی طراحی شده که البته بایستی همواره و مستمراً تقویت شود و به معنای حقیقی کلمه در جهاد تبیین نقش‌آفرینی کند تا تأثیرات آن در کشور، آستان قدس رضوی و استان خراسان رضوی نمود عینی داشته باشد.


تلاش برای پیوند دانش و صنعت در مجموعه آستان قدس رضوی
رحمتی به اهمیت موضوعات اقتصاد، اشتغال و تولید در کل کشور و به‌طور خاص در مجموعه آستان قدس رضوی اشاره کرد و افزود: پس از گذشت ۴۳ سال از عمر با برکت انقلاب اسلامی، این موضوع قابل تأمل است که وضعیت کشور در حوزه اقتصادی به چه شرایطی رسیده است و برای ما در مجموعه آستان قدس رضوی نیز بسیار اهمیت دارد که بدانیم این مجموعه بزرگ موقوفاتی با برخورداری از امکانات و ظرفیت‌های قابل قبول همچون ارتباطات قوی با بنگاه‌های اقتصادی و مجموعه‌های علمی و پژوهشی باید چه اقداماتی در حوزه اقتصادی خود رقم بزند تا به سیاست‌های کلان ابلاغی تولیت محترم در خصوص فعالیت‌های اقتصادی عینیت بخشد.
وی ادامه داد: در همین راستا به لطف خدا و تلاش خادمان حضرت رضا(علیه السلام) از سال گذشته برگزاری یک همایش علمی با مشارکت نخبگان دانشگاه امام رضا(علیه السلام) و مدیران عامل شرکت‌های تابعه بنیاد بهره‌وری موقوفات آغاز شد تا مقدمات پیوند دانش و صنعت در مجموعه آستان قدس رضوی فراهم شود.
رحمتی تصریح کرد: دیدارهای چهره به چهره مدیران مجموعه‌های اقتصادی آستان قدس رضوی با پژوهشگران و نخبگان دانشگاهی، اتفاق مهمی بود که در قالب این همایش رقم خورده و با بررسی نظام مسائل و مشکلات شرکت‌های ذیل بنیاد بهره‌وری موقوفات، ۸ راهکار برای حل آن‌ها مشخص شده است و می‌تواند اثرات و ثمرات قابل توجهی داشته باشد.


مصداق بارز حرکت جهادی در حوزه اقتصاد
رحمتی برگزاری و خروجی کنگره «اقتصاد، اشتغال و تولید در آینه قرآن و عترت» را مصداق بارز حرکت جهادی در حوزه اقتصاد دانست و افزود: برگزاری این کنگره و هم‌اندیشی با نخبگان دانشگاهی، حرکت بسیار مبارکی است و اعتقاد بنده این است که نباید برای آن اختتامیه برگزار کرد، بلکه پایان این نشست‌ها در حقیقت آغاز یک حرکت جهادی واقعی در حوزه اقتصادی آستان قدس رضوی و در مقیاس بزرگ‌تر، حل مشکلات اقتصادی کشور است.
وی تأکید کرد: ثمره این کنگره باید دستیابی به نقشه راه روشن، واقعی و قابل اعتماد در عرصه اقتصاد، یعنی «اقتصاد، اشتغال و تولید در آینه قرآن و عترت» باشد، لذا متولیان برگزارکننده و اندیشمندان مشارکت کننده در این کنگره، اینک در بدو این حرکت جهادی هستند و باید منسجم‌تر و مستحکم‌تر تا حصول نتیجه نهایی، در این راه قدم بردارند.

 

اقتصاد کشور نیازمند نسخه عملی مبتنی بر آموزه‌های دینی، واقعیت‌ها و ظرفیت‌های کشور است

پاشنه آشیل مشکلات فعلی کشور، مسأله اقتصاد است
رحمتی در ادامه با اشاره به مشکلات اقتصادی کشور اظهار کرد: از زمان پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون، نظام سلطه و استکبار جهانی تمام تلاش خود را برای ناکارآمد جلوه دادن نظام جمهوری اسلامی ایران در عرصه‌های مختلف به‌کار گرفته و در بسیاری از عرصه‌ها ناکام مانده و شکست خورده، لکن در عرصه اقتصادی طراحی جامعی دارد و با استفاده از تمامی ابزارهای ممکن از جمله تحریم‌های ظالمانه در صدد ضربه زدن به نظام اقتصادی کشور است که مقابله با آن نیازمند هوشیاری مسئولان و اندیشمندان و فعالان اقتصادی و راه برون رفت از این وضعیت، قوی شدن اقتصاد کشور از طریق جهش و رونق تولید ملی است.


تأکید رهبر انقلاب بر ضرورت قوی شدن اقتصاد کشور
وی ادامه داد: رهبر معظم انقلاب بارها به صراحت بر اهمیت این مسأله تأکید داشته‌اند و به همین دلیل است که می‌بینیم حدود یک دهه است شعارهای منتخب معظم له برای هر سال، در حوزه اقتصاد، تولید، اشتغال و کار ایرانی بوده است.
رحمتی افزود: یک نمونه از تأکیدات صریح ایشان مربوط به بیانات اول فروردین سال ۹۶ در حرم مطهر رضوی است که تصریح کردند عزّت ملّی، امنیّت ملّی، اقتدار ملّی و پیشرفت همه‌جانبه، بدون اینکه کشور یک اقتصاد قوی‌ داشته باشد، به‌دست نمی‌آید.
رحمتی افزود: رهبر معظم انقلاب بر این موضوع نیز تأکید داشته‌اند که «بدون یک اقتصاد قوی، نه به یک عزّت مستمرّ خواهیم رسید و نه یک امنیّت مستمرّی خواهیم داشت»، این یک مسأله بسیار مهم و کلیدی است و با این شفافیت در کلامی که بیان شده، تکلیف بر همگان روشن است و حقیقتاً در این زمینه کوتاهی و غفلت شده و باید جبران شود.
قائم مقام تولیت آستان قدس رضوی افزود: این تأکید رهبر معظم انقلاب و شعارهای منتخب ایشان طی یک دهه اخیر، نقشه راه همه ما برای فعالیت‌های اقتصادی بوده، اما متأسفانه باید گفت در این یک دهه، از توجه کافی به این مسأله مهم غفلت شده است و اقدامات و برنامه‌های کشور متناسب با ظرفیت‌ها و استعدادهای کشور نبوده است. وی افزود: باید بپذیریم بعد از چند سال غفلت، دیگر جای مباحث کلی و نظری محض نیست، بلکه نسخه‌های علمیاتی دقیق و روشن باید در این کنگره‌ها ارائه شود، وارد میدان عمل شده و خروجی مطلوب قابل لمس ارائه کرد.


برگزاری همایش‌ها بدون نسخه عملیاتی و کاربردی، یک کار ‌ناقص است
وی ادامه داد: قطعاً یکی از راهکارهای مناسب و عاجل برای جبران این غفلت در کشور، این است که نظام مسائل و مشکلات را تحویل حوزه و دانشگاه بدهیم و از آنها انتظار می‌رود با استفاده از تمامی ظرفیت‌های علمی و دانش‌پایه، نسخه اجرایی مبتنی بر علم روز و مبانی دینی ارائه نمایند.
رحمتی افزود: برگزاری کنگره‌ها و همایش‌های مرتبط با این موضوع، اقدام ارزشمند و اثرگذاری است، اما باید توجه داشته باشیم اگر این همایش‌ها نتواند در اقتصاد واقعی کشور اتفاقی را رقم بزند و رشد اقتصادی و گره‌گشایی از مشکلات مردم حاصل نشود، برگزاری آن‌ها اثربخش و کارآمد نبوده است. وی افزود: انتظار ما از این‌گونه همایش‌ها این است که کلام و مبانی اسلامی را از آیات و روایات اهل بیت علیهم السلام در عرصه اقتصاد و تولید استخراج نموده و به یک خروجی عملی متناسب با شرایط و نیازمندی‌های فعلی و با زبان علم روز تبدیل کنند و ماحصل آن در اقتصاد کشور دیده شود.


لزوم ارائه راهکار علمی کارآمد
قائم مقام تولیت آستان قدس رضوی در ادامه گفت: آنچه امروز کشور به آن نیاز دارد این است که برای حل مسائل اقتصادی از علم روز مبتنی بر مبانی اسلامی و سیره عملی اهل بیت علیهم السلام بهره‌مند شویم، چرا که نمی‌توان با الگوهای وارداتی نظام‌های سرمایه‌داری و سکولار و نظام سلطه، اقتصاد یک کشور اسلامی را راه برد و نیازمند الگوهای مبتنی بر معارف اسلام و قرآن هستیم.
وی افزود: مصداق‌ها و الگوهای موفق این مدیریت اقتصادی در آموزه‌های دینی ما وجود دارد و باید با بهره‌گیری از این الگوهای ارزشمند، اقتصاد کشورمان را قوی کنیم که بخش مهمی از مسئولیت انجام این کار بر عهده محققان و پژوهشگران حوزه و دانشگاه است که نسخه و راهکار متناسب با شرایط امروز را ارائه کنند.

 

اقتصاد کشور نیازمند نسخه عملی مبتنی بر آموزه‌های دینی، واقعیت‌ها و ظرفیت‌های کشور است

ثروت‌آفرینی یک ارزش است، نه یک امر مذموم
رحمتی در ادامه گفت: نکته دیگر این است که باید در کشور، این فرهنگ کار و تلاش اقتصادی را تقویت کنیم و به دو عنصر اثرگذار در اقتصاد اسلامی توجه ویژه داشته باشیم؛ اول مفید و ارزش بودن کارآفرینی و ثروت‌آفرینی و دوم توزیع عادلانه آن ثروت با رویکرد عدالت‌محور و رفع محرومیت، و این مهم را ترویج کنیم که رشد اقتصادی یک ارزش اثرگذار در جامعه و نظام حکمرانی اسلامی است.
وی افزود: مسأله مهم این است که بتوانیم در نظام اسلامی ابتدا ثروت آفرینی کرده و سپس با استفاده از ابزار‌های مناسب، توزیع عادلانه ثروت را در بین اقشار مختلف جامعه دنبال کنیم تا عدالت اجتماعی محقق شود.


راهکار مقابله با حربه اقتصادی دشمن، اثبات «ما می‌توانیم» است
رحمتی افزود: در شرایطی که دشمن به دنبال ناکارآمد جلوه دادن نظام در عرصه اقتصادی است، راهکار مقابله با این حربه این است که یک اقتصاد قوی داشته باشیم و نشان دهیم که ما می‌توانیم، همان‌طور که این توانمندی در بسیاری از عرصه‌های دفاع مقدس اثبات شد و جهانیان قدرت مردمی ما را دیدند و اکنون نیز در حوزه‌هایی مانند صنعت فضایی، صنعت نظامی و فناوری هسته‌ای این را اثبات کرده‌ایم و نتیجه‌اش را در معادلات بین‌المللی هم مشاهده می‌کنیم.
وی ادامه داد: اما متأسفانه در حوزه اقتصاد با گذشت چندین سال، هنوز حتی در تأمین برخی نیازهای اولیه زندگی مردم و امنیت غذایی کشور دچار التهاب هستیم، در حالی که اگر اقتصاد اسلامی مبتنی بر علم روز، آموزه‌های قرآن و عترت، تأکیدات امام راحل(قدس سره) و دغدغه‌های رهبر معظم انقلاب مبنی بر خودکفایی و توجه به امر امنیت غذایی و استقلال اقتصادی را ملاک عمل قرار می‌دادیم، نتیجه‌اش شرایط فعلی کشور نبود و قطعاً با چنین مشکلاتی مواجه نبودیم.


خنثی کردن تحریم‌ها به جای دور زدن تحریم‌ها با استفاده از ظرفیت شرکت‌های دانش بنیان
رحمتی افزود: یک اقدام اساسی برای اصلاح وضعیت اقتصادی کشور که رهبر معظم انقلاب هم بر آن تأکید داشته‌اند، خنثی کردن تحریم‌ها به جای دور زدن آنهاست که این هدف تنها و تنها با داشتن یک اقتصاد قوی و با رویکرد دانش‌بنیانی محقق خواهد شد و می‌توانیم با اتکا به آن، عمده مشکلات اقتصاد، اشتغال و تولید را حل کنیم.
وی ادامه داد: بررسی برخی ناکامی‌ها در عرصه اقتصادی، نشان می‌دهد همواره مسأله نفوذ در کشور وجود داشته و پا به پای تلاش‌هایی که برای خودکفایی اقتصادی انجام شده، برخی همچنان قصد دارند مانع از قوی شدن اقتصاد ملی و رونق تولید شوند و این مسأله در بزنگاه‌هایی خودش را نشان داده و کشور را دچار چالش می‌کند.


تولید داخلی سرم دیالیز صفاقی، یک نمونه موفق در کشور
قائم مقام تولیت آستان قدس رضوی با ذکر مثالی ادامه داد: سرم دیالیز صفاقی که یک نیاز ضروری بیماران دیالیزی است، تا سالها یک کالای وارداتی از کشور آمریکا بود که به دلیل تحریم‌ها تأمین آن مشکل شد؛ اما چند جوان مؤمن و متخصص دانشگاهی، معتقد به مکتب و اندیشه حضرت امام و مقام معظم رهبری و باورمند به شعار «ما می‌توانیم»، پای کار آمدند و آستان قدس رضوی نیز از آن‌ها حمایت کرد تا بتوانیم با تولید داخلی، این نیاز اساسی را برطرف کنیم و خوشبختانه با سختی و تلاش بسیار، امروز محصولی با کیفیت و قابل رقابت با نمونه خارجی در داخل تولید می‌شود و نیاز بیماران دیالیزی را رفع کرد.
وی ادامه داد: این اتفاق می‌تواند در همه عرصه‌های اقتصادی و برای تأمین سایر نیازهای ضروری کشور نیز رقم بخورد، اما مشکل ما این است که باور واقعی به این توانمندی نداریم و از ظرفیت دانش‌بنیان‌ها و جوانان دانشمند کمتر بهره می‌بریم، در حالی که هر جا باور کردیم و یا به دلیل تحریم تحت فشار جدی قرار گرفتیم، ثابت شد که ما می‌توانیم.
رحمتی بر اهمیت به‌روز و علمی بودن برنامه‌ها و اقدامات هم تأکید و تصریح کرد: امروز علم به شدت در حال رشد است و مقوله آینده‌پژوهی در اقتصاد، ضرورتی انکارناپذیر است.
وی افزود: به عنوان مثال، اقتصاد دیجیتال، جهان را به سرعت متحول کرده و باید مراقب باشیم دچار غفلت از این تحول بزرگ اقتصادی نشویم، بنابراین لازم است دانشگاه امام رضا(علیه السلام) و سایر مراکز علمی آستان قدس رضوی با محوریت آینده‌پژوهی اقتصاد، مطالعاتی دقیقی در این حوزه داشته باشند.


دانش‌بنیان‌ها نباید فقط کار نمایشگاهی و کتابخانه‌ای بکنند
قائم مقام تولیت آستان قدس رضوی در پایان با اشاره به شعار سال ۱۴۰۱ مبنی بر «تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین» خاطرنشان کرد: باور داشته باشیم که طبق فرمایشات رهبر معظم انقلاب، شرکت‌های دانش‌بنیان نقش مهمی برای حل مشکلات کشور در عرصه اقتصاد، اشتغال و تولید دارند و لازم است حمایت‌ها از آنها را تقویت کنیم.
وی افزود: ما در آستان قدس رضوی توجه جدی به این مسأله داریم و تولیت معزز آستان نیز تأکید داشته‌اند که دانش‌بنیان‌ها صرفاً نباید زینت‌المجالس باشند یا فقط کارهایشان نمایشگاهی و کتابخانه‌ای باشد، بلکه باید در عرصه اقدام و اجرا از توانشان استفاده کرد و آنها هم نسخه کاربردی ارائه نمایند.


آستان قدس با تمام ظرفیت در کنار دانش‌بنیان‌ها ایستاده است
رحمتی ادامه داد: دانش‌بنیان شدن فعالیت‌ها فقط با حرف زدن محقق نمی‌شود، بلکه ریسک، جسارت و اعتماد می‌خواهد که در آستان قدس رضوی این جسارت و اعتماد را تولیت محترم قبول دارند و با این پشتوانه، ما تمام قد در کنار شرکت‌های دانش‌بنیان خواهیم بود.
وی افزود: حل مسائل و مشکلات موجود در حرم مطهر رضوی و شرکت‌های زیرمجموعه بنیاد بهره‌وری موقوفات، بهبود کمی و کیفی تولیدات و همچنین خلق ارزش جدید برای این مجموعه بزرگ زیارتی و موقوفاتی، سه حوزه‌ای است که آماده‌ایم در آن‌ها از پیشنهادات و راهکارهای شرکت‌های دانش‌بنیان استفاده کنیم و حمایت‌های لازم را در این زمینه خواهیم داشت.
قائم مقام تولیت آستان قدس رضوی افزود: ما معتقدیم برای توسعه فرهنگ دانش‌بنیان در اقتصاد کشور هم، باید ارتقاء آگاهی مدیران، ایجاد انگیزه برای دانش‌بنیان شدن و همچنین تدوین سیاست‌های تشویقی و تنبیهی در کشور مد نظر باشد تا همه خود را موظف و مکلف به اقدام در این حوزه بدانند و از سوی دیگر با کسانی که سالهاست بر فعالیت‌های سنتی و غیرکارآمد اصرار دارند و تحول لازم را ایجاد نمی‌کنند، برخورد قانونی کرد و برای آنها تنبیهاتی مانند افزایش مالیات پرداختی را در نظر گرفت.

اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار